Remarkt

Sterktes benutten

Van 2015 tot 2021 had Remarkt BV een bedrijfsleider met een achtergrond in Commerciële Economie. Toen hij gevraagd werd bedrijfsleider te worden bij Remarkt, kampte het bedrijf met verschillende operationele uitdagingen.

“Het heeft me eigenlijk niet al te veel tijd gekost om deze wereld te leren kennen. Ik geloof in sales en geoliede processen. Dit bereik je door de sterktes van mensen te benutten en hen op de juiste plek te zetten. Dat is een universeel gegeven en geldt voor elke branche. Ik heb me hier met name de eerste periode mee bezig gehouden. De mensen van onze ICT afdelingen hebben veel meer technische kennis dan ik, en dat is prima.

Ik heb me wel moeten verdiepen in de werking van onze verschillende producten. Denk bijvoorbeeld aan processoren. Ik had geen idee wat een i3, i5 of i6 was. Of wat het verschil was tussen SSD en HDD. Ik vind het belangrijk goed te begrijpen wat wij leveren. Maar herstellingen uitvoeren of technische uitdagingen oplossen, dat is niet mijn vak.”

Remarkt BV verkoopt sinds 2001 refurbished IT apparatuur, waaronder Laptops, Computers en Monitoren. Dit doen ze o.a. via hun webshops, die onder hun eigen beheer vallen. Het bedrijf verkoopt aan zowel de zakelijke als de particuliere markt. Remarkt BV behoort tot de grootste spelers in de Nederlandse markt in dit segment. Sinds kort richt het bedrijf zich ook op het leveren van refurbished iPads.

“Het is mooi dat producten op deze manier aan tweede leven krijgen. Wat we vaak zien is dat bedrijven er voor kiezen om partijen te vernieuwen terwijl de apparatuur qua prestaties nog uitstekend mee kan. Dat is waar wij ons op richten, uitstekende apparatuur door middel van een tweede leven voordelig toegankelijk maken.”

Samenwerking

Remarkt is via hun netwerk in contact gekomen met SlimInICT. “Meerdere van onze medewerkers hebben een opleiding gevolgd bij SlimInICT. We zien dit als een prettige en vruchtbare samenwerking. Ik merk dat onze visies overeenkomen. SlimInICT zorgt dat mensen vaardigheden leren die nodig zijn op de arbeidsmarkt, wij bieden werkplekken waar deze vaardigheden in de praktijk worden gebracht. Dat sluit heel mooi op elkaar aan.”

Inmiddels werken er al meerdere oud-studenten van SlimInICT bij Remarkt. Eén daarvan is Jeroen (20). Jeroen vertelt trots: “Ik heb net mijn tweede contract gekregen, voor een jaar. Ik houd me met name bezig met assemblage. Dit betekent dat ik onderdelen die besteld zijn in laptops en apparaten plaats. Ik zorg dat de computers zo geleverd worden zoals de klant het wenst. Ik test het ook goed, een klant iets sturen wat defect is, is geen goed idee.”

Jeroen werkt op dit moment 29 uur per week. “Ik had eerder nog niet gewerkt, dit is mijn eerste echte baan. Het feit dat ik een baan heb bevalt me heel goed. Het is prettig om geld te verdienen. Hiermee koop ik dan spellen die ik speel samen met vrienden.”

Het vervoer naar het werk kan wel wat handiger, legt Jeroen uit. “Ik kom nu met de bus naar het werk. We zijn aan het kijken naar een auto die maximaal 45 kilometer per uur rijdt. Een reguliere rijles schiet voor mij nog niet zo op. Mijn rijinstructrice zegt dat ik wel voortgang boek, maar eigenlijk onvoldoende. Blijkbaar reageer ik niet snel genoeg. Dat heeft misschien te maken met mijn autisme.”

“Wat ik fijn vind aan het werk, is dat het variërend is. Ik moet veel zaken uitzoeken en oplossingen bedenken, dat vind ik leuk.” Of er ook minder leuke kanten aan het werk zitten? “Sommige collega’s ruimen soms wat minder goed op, dat is wel vervelend. Ik hou van orde en vind het fijn als mijn collega’s dat ook zo doen.”

Op de vraag of Jeroen een tip heeft voor anderen die zoals hij willen werken met computers, antwoordt hij lachend: “Zorg dat de stekker er in zit. Daar zijn best vaak klachten over. Mensen geven dan aan dat de pc niet werkt en het blijkt dan uiteindelijk dat de stekker van het beeldscherm er niet in zit.”

Tegen jongeren die voor het eerst gaat werken zou Jeroen willen zeggen: “Het is belangrijk dat je op tijd komt en goede afspraken maakt over werktijden. Laat het ook van tevoren weten als je vakantie wilt nemen of naar de tandarts moet. Dat zijn belangrijke dingen. Probeer altijd je best te doen, dat is ook een handige. En ook niet te gezellig te maken, dat is mijn eigen uitdaging soms. Ik vind mijn baan erg leuk. Ik ben blij met wat ik doe en wat ik heb geleerd.”

Persoonlijke groei

De werkgever vertelt over Jeroen: “Een halfjaar geleden kwam Jeroen hier binnen als iemand die stil was, heel bescheiden en wel wat introvert. Nu maakt hij grapjes en helpt hij anderen. Hij laat anderen bovendien zelf nadenken over wat ze doen, zodat ze er echt van leren. Jeroen is zich bijzonder goed aan het ontwikkelen, en dat doet hij helemaal zelf. Dat vind ik mooi om te zien.”

Over het beleid van het bedrijf om bewust ook te werken met mensen die eerder een afstand tot de arbeidsmarkt hadden: “Je ziet dat medewerkers groeien. Niet alleen op werkgebied maar ook op sociaal gebied. Dat is misschien nog wel het mooiste om te zien. Jongeren die onzeker binnenkwamen, weinig zeiden en heel teruggetrokken waren. Om die binnen een aantal maanden te zien ontwikkelen, zelfs hele gesprekken te zien aanknopen...  je ziet ze sociaal heel sterk groeien.

Je biedt zo als werkgever niet alleen werk, maar daarnaast geef je ook iets mee wat misschien nog wel belangrijker is: zelfvertrouwen en vaardigheden om maatschappelijk goed te kunnen meedraaien. Dat is waar ik het voor doe.”

3
Opleidingslocaties
685
Netwerkpartners
84%%
Geslaagd dit jaar
68%%
Al aan het werk