Software Test Engineer

 • Leer Effectief testen
 • Geef betrouwbare resultaten
 • Toets op gebruiksvriendelijkheid

Interesse > Naar alle opleidingen >

Algemeen

De 4 daagse training Software Test Engineer is een theoretische training en wordt vaak gecombineerd met een praktische opleiding zoals Back-end Developer 

Door het theoretische karakter van dit programma wordt het vaak als "droog" en minder leuk beschouwd.

Het hebben van kennis van professioneel software testen en hiertoe gecertificeerd zijn werkt echter waardeverhogend, zeker in combinatie met kennis van software- of webontwikkeling. Immers: een programmeur die ook zijn eigen werk en dat van collega's  kan testen is onmisbaar.

Over de training

Software wordt door Software Ontwikkelaars of Back-end Developers ontworpen voor een bepaalde toepassing. Door de complexiteit van software en de omgeving waarin software werkt, is het praktisch onmogelijk om foutloos software te maken. Fouten kunnen kleine of grote gevolgen hebben. Dit maakt het testen van software zo belangrijk.

Vanuit de leverancier of ontwikkelaar gezien is het doel van het testen, bewijzen dat het ontwikkel- en programmeerwerk goed gedaan is.

Vanuit de opdrachtgever of klant zijn er meerdere doelen.

 • Onderzoeken of de leverancier heeft gedaan wat is afgesproken.
 • Een inschatting krijgen van de risico's bij het gebruik van de software.
 • De opdrachtgever wil mogelijke fouten vinden, want hoe later fouten gevonden worden hoe duurder het wordt om ze te herstellen.
 • Ook wil men fouten voorkomen, dat gebeurt bijvoorbeeld met statisch testen.

Testen kost tijd en geld, daarom moet er nagedacht worden over wat er getest wordt en hoe uitgebreid dit gebeurt. Hoe uitgebreid er getest wordt is dan ook afhankelijk van de risico's die met het project gemoeid zijn en het beschikbaar gestelde budget. Door te testen krijg je een beter inzicht in de risico's.

Het testen kost normaal gesproken tussen de 10 en 30% van het totale projectbudget.

Software wordt vóór het operationeel gebruik getest, niet om alle fouten weg te halen, maar om het risico op problemen tijdens het gebruik op een acceptabel niveau te houden. Als het al uitvoerbaar zou zijn, zou het maken van foutloze software een onevenredige hoeveelheid tests en kosten betekenen.

Erkenning

De opleiding Software Test Engineer (ISTQB) is een traject dat wordt afgesloten met een examen voor het internationaal erkende ISTQB certificaat. ISTQB staat voor International Software Testing Qualifications Board en behoort tot de meest gebruikte internationale standaarden op het vlak van testen.

Vereiste voorkennis

Er is geen technische of vakinhoudelijke voorkennis benodigd. Een goede beheersing van de Engelse taal is wel een vereiste. Zowel de boeken als het examen zijn Engelstalig. In voorkomende gevallen worden ook de lessen voor Software Test Engineer in de Engelse taal gegeven.

Interesse

Heb je interesse in de training Software Test Engineer? Meld je aan voor een vrijblijvend intakegesprek. Wil je weten hoe een intake verloopt? Klik hier.

Informatie

 • Startdatum: in overleg
 • Locatie: Kelpen-Oler en /of Best
 • Aantal lesdagen: 4
 • Plaatsen: max. 9 deelnemers

Even voorstellen

Software Test Engineer

De Software Tester Engineer houdt zich bezig met het onderzoeken van de praktische werking van toepassingen.
3
Opleidingslocaties
685
Netwerkpartners
84%%
Geslaagd dit jaar
68%%
Al aan het werk